MORČIĆ

Izvorno hrvatski nakit

Povodom 50 godina uzastopnog rada obrta MORSKO BLAGO slavimo zajedno s našim kupcima, dajući popust od 50% na Morčiće novog dizajna od kirurškog čelika, emajla i crvenog koralja.


Legenda o morčiću vezana je uz povijesni događaj. U riječkom zaleđu 1601. godine Turci su na Grobničkom polju bili zaustavljeni u svojem osvajanju. Riječki su zlatari tom prilikom dali život novom nakitu nazvanom “morčić” (mali crnac). Nastao kao talisman, morčić je u 18. stoljeću postao popularan u cijeloj srednjoj Europi (Mitteleuropa). Jednako je popularan i danas, a u modi je i u mlađih naraštaja. Naš MORČIĆ je plod strpljivog obrtničkog rada koji ujedinjuje lakove, zlato i crveni koralj iz hrvatskog Jadranskog mora. Svaki je morčić obojan jedinstveno i svaki je unikat, iako su jedan drugome slični poput blizanaca.


PRVI I JEDINI MORČIĆ NOVE GENERACIJE ZAŠTIĆEN KOD DRŽAVNOG ZAVODA ZA INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO REPUBLIKE HRVATSKE
D20060248A

Naša nova generacija Morčića je apsolutno “naša”; jedinstvena i originalna, no ujedno i tradicionalistička, minimalistička. Ima sva glavna obilježja tradicionalnog obrtničkog rada i isto tako ugrađen osnovni element, prepoznatljiv i pod imenom crveno zlato (corallium rubrum), element koji se u narodu oduvijek bio smatrao simbolom sreće i zdravlja. Naši se morčići razlikuju od ostalih upravo po ugradnji crvenog koralja (osnovnog elementa iz kojega proizlaze i korijeni samog Morčića) i glavi od crnog koralja, što im daje novu posebnu profinjenost. Od 1601. godine, radilo se o mornarima ili austrougarskim vladarima, u narodu se vjeruje da morčić donosi sreću, ljubav i zdravlje.